Nostalgi

Här kommer jag att efterhand lägga in foton/klipp av varierande kvalitet från då till nu. Kommentarer bifogas förstås, i den mån jag nu kommer ihåg…


Melodifestivalen -05

Sjöng ”Så Nära” i Mellon -05 där jag hånglade med en 13 meter lång boa som sen låg bortglömd i garderoben ända fram tills jag fick veta att den begåvade skribenten Frans Strandberg älskade numret, då gav jag boan till honom istället och numera lever den det ljuva livet i Tramsfrans underbara värld.

Fotot på mig togs av Karin Törnblom, låten skrevs av Thomas G:son, numret regisserades av Hans Marklund och boan konstruerades av Tim Mårtensson. Bra team!


Träkilsgatan -79

Här sitter jag med frisyren från helvetet och min bästis Ann i soffan hemma hos morbror Gösta och moster Birgit på Träkilsgatan i Göteborg, våren -79. Det var Ann som sydde de flesta av mina scenkläder under tiden med gruppen EXTRA och jag glömmer aldrig den iskalla vintern i hennes omoderna etta på Övre Majorsgatan då vi skissade planer för min framtida scenstil.

Lägenhetens enda fungerande värmekälla var en gasugn som fick brinna för fullt med öppen lucka och efter ett tag fick vi sån huvudvärk att vi tvingades gå ut på promenader i kylan för att hämta syre. Sådär höll det på, ut och in och ut igen, ända tills vi blev dunderförkylda båda två och låg däckade i en hel vecka. Underbart minne från livets hårda skola.


ANC-galan -85

Snapshot i en fotopaus, ANC-galan den 29 november 1985 på ett fullsatt Scandinavium i Göteborg. Jag sitter till höger i bakre raden med lite för mycket rouge på kinderna men så föreskrev sminkmodet på 80-talet. Olof Palme medverkade också den kvällen och höll ett oförglömligt brandtal från scenen som fullständigt knockade publiken. Tre månader senare var han borta…


Nyårsafton -00/01

Ljudteknikern David Granditsky och jag träffades första gången hösten -92 när min krogshow ”Stulna Kyssar” skulle sättas upp på Hamburger Börs i Stockholm och redan då var han en mästare på sitt jobb. Vi har följts åt i alla möjliga och omöjliga sammanhang sen dess och ingen kan få min flyglarmsröst att bli så snygg i högtalarna som han.

Här pustar vi ut efter en direktsändning i TV3 nyårsafton -00/01 och han var där som min assist i OB-bussen för att se till så att det lät bra i etern när jag sjöng. Party på gång tillsammans med en massa andra medverkande band/artister i Tullhus 2 på Skeppsbron och vi har just öppnat den första av tusen flaskor champagne som flödade den natten. En helt galet rolig efterfest och jag minns precis allt. Konstigt nog.


Raj Montana Band och jag, hösten 1983

Just det här fotot sitter uppsatt på väggen i Blomstermåla Folkets Hus och där hänger ca tusen till runt omkring i lokalen, var och ett taget direkt efter gig av den lokala fotografen.

Allt sedan tidigt 60-tal har denna tradition vuxit till en gigantisk kulturskatt i den svenska folkparkshistorien och jag är hedrad över att få vara med på just den där väggen, bland så många scenhjältar från förr och nu.


Sommarturné -85

En ögonblicksbild tagen av fotograf Martin Hennel under sommarturnén -85 och jag har ingen aning om var i Sverige vi är eller på vilket hotell vi befinner oss. Men frukostmatsalen är i alla fall lite originell, med inbyggt handfat och kaklad hörnvägg. Eller sitter jag på toaletten och äter??

Mannen med barytonsaxofonen är min mångåriga musikerkollega Erik Häusler och efternamnet uttalas Håjjsler, för den som undrar.

Ett fantastiskt foto.


Tokig

EXTRA ‘s andra TV-program som bandades inför sittande publik på Cirkus i Stockholm, våren 1980. Vår första LP, producerad av Bengt Palmers, hade precis släppts och nu kändes det som att vi äntligen var framme vid målet, efter allt slit i sunkiga replokaler och alla gig på små scener runtom i landet. Min kompis Anne sydde kavajen och jag hade själv omsorgsfullt valt ut tyget. För att inte tala om den fantastiska rekvisitan i alla låtar. Som ett barnkalas – med ballonger, kasperdockor, väckarklocka… Less is NOT more har nog alltid varit mitt motto.


Kiki-Bo

Allvarligt talat, vad sjunger jag om här? Det var sällan jag förstod texterna i EXTRA utan jag fick försöka göra orden till mina egna och ge dem innebörd på mitt sätt. Som att betrakta surrealistisk konst och tolka den så subjektivt som det bara går.


Väck mig

Och här åkte kavajen av… Less IS more. Det slår mig hur fullständigt omedveten jag verkade vara om vad som funkade eller inte. Och orädd. Min rosa, hudnära balettdräkt är ju trots allt lite avslöjande i det starka strålkastarljuset… En musiker berättade senare för mig att han hade sett programmet tillsammans med sin dåvarande flickvän som sammanfattade min uppenbarelse med ett enda ord. Hora. Slutshaming från andra kvinnor förekom tyvärr redan på den tiden.


Lilla tvisten

Från det jag var väldigt liten så spenderade jag sommarloven i Åsa, en badort några mil söder om Kungsbacka på västkusten. Tillbaka i Stockholm varje augusti så pratade jag en ganska utpräglad göteborgska. Under de sju år som jag sen bodde i Göteborg fastnade jag helt och det hörs i introsnacket här. Numera växlar jag lätt mellan dialekterna och är stolt över min tvåspråkighet.

Kontakt

Lotta Liljefjäll
LiKe Music Sweden AB

Telefon:
073-229 40 09

E-post:
lotta@likemusic.se

Webb:
www.likemusic.se